Abels Transportation
Image default
Business / Transportation and Logistics

Plotter of grootformaat printer?

U bent al een langere tijd zich aan het oriënteren naar een plotter of grootformaat printer voor uw bedrijf maar het lukt u maar niet om een keuze te maken. In deze blog vindt u een uitgebreide beschrijving over de verschillen (en overeenkomsten) van deze twee producten en welke voordelen dit u biedt. Hopelijk lukt het u om hierna een keuze te maken welk product het beste bij u en de wensen van uw bedrijf past.

Het verschil

Een plotter en grootformaat printers worden vaak door elkaar gehaald. Grootformaat printers worden ook wel plotters genoemd maar wat is nou het exacte verschil tussen deze twee producten? Plotters zijn origineel gezien een apparaat dat voornamelijk lijntekeningen afdrukt. Dit is vaak belangrijk voor branches als de bouw, productie en ontwerp. Plotters maken gebruik van CAD/GIS toepassingen voor bijvoorbeeld technische tekeningen. Een grootformaat printer daarentegen is een verzamelnaam voor alle printers die printen vanaf A2 formaat. Plotters zijn dus een onderdeel van de grootformaat printers. Plotters worden vaak geassocieerd met de grafische branche maar verder is er qua werking weinig verschil tussen deze twee apparaten. Bij plotters gaat het vaak om resolutie en een zo geoptimaliseerd en nauwkeurig mogelijk resultaat (denk aan verschillende soorten inkt en diverse grafische toepassingen). Bij een grootformaat printer kan het om vele andere specificaties gaan, bijvoorbeeld de snelheid of compactheid van het apparaat.

Welke grootformaat printers/plotters zijn er?

Plotters en grootformaat printers kunnen in drie categorieën ingedeeld worden. De eerste categorie zijn de technische printers. Hierbij ligt de focus op de technische applicaties. Deze technische printers zijn belangrijk bij bouw- en productiebedrijven maar ook bij architecten. De tweede categorie zijn de grafische printers (ook wel de plotters). Deze leggen de focus op het printen van grafische aspecten (stickets, posters, etc.). Hierbij is de resolutie en hoge productiviteit erg belangrijk. Deze printers zijn erg populair bij drukkeringen of andere grafische ondernemingen. De derde categorie gaat om de fotografische printers. Hierbij draait het om de superieure kwaliteit van de uittreksels voor fotografische aspecten. Deze printers worden vaak ingezet bij reclamebureaus en diverse grafische bedrijven.

Bent u er nog steeds niet uit welk apparaat het beste bij u past? Laat u dan adviseren door Repromat.